Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ. η μνήμη τιμάται και εορτάζεται από την ορθόδοξη εκκλησία μας στις 13 Σεπτεμβρίου.



        Λίγα λόγια για τον Άγιο Αριστείδη τον φιλόσοφο και απολογητή του οποίου η μνήμη τιμάται και εορτάζεται από την ορθόδοξη εκκλησία μας στις 13 Σεπτεμβρίου.
       Ο Άγιος Αριστείδης γεννήθηκε τον 2ο μΧ. αιώνα στην ένδοξη πόλη των Αθηνών και σπούδασε κλασική φιλοσοφία στην περίφημη φιλοσοφικής της σχολή .Οι δύο επιφανείς επίσκοποι της πόλεως των Αθηνών ο Άγιος Ιερόθεος και ο Άγιος Διονύσιος ο Αεροπαγίτης οι οποίοι καλλιέργησαν στο φιλόσοφο Αριστείδη την ευσέβεια και την πίστη στον ένα και αληθινό θεό. Οι δυο φωτισμένοι ιεράρχες των Αθηνών μεταλαμπάδευσαν τόσο βαθιά την χριστιανική πίστη στον Αθηναίο φιλόσοφο Αριστείδη ώστε αργότερα αναδείχτηκε ένθερμος υπερασπιστής του χριστιανισμού και του ήθους των χριστιανών.
       Η ακλόνητη πίστη του Αγίου στο Χριστό και ο αγώνας του υπέρ των διωκομένων χριστιανών και των αληθειών του χριστιανισμού δημιούργησαν έντονη δυσφορία και αγανάκτηση στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος αποφάσισε τη δίωξη του. Μετέβει στη Ρώμη για να απολογηθεί αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε να κηρύττει το σταυροθεντα και αναστάντα Χριστό, παρά το πλήθος των βασανιστηρίων στα οποία είχε υποβληθεί.
       Στο τέλος της επίγειας ζωής του οδηγήθηκε στην αγορά των Αθηνών όπου υπέστη το μαρτυρικό του θάνατο δια αγχόνης στις 13 Σεπτεμβρίου του 120 μΧ. Έτσι ο Άγιος Αριστείδης για τον οποίον ο Άγιος Ιερώνυμος έγραψε εγκώμιο, που τον εξυψώνει σε ισαπόστολο, συναριθμεί στους ομολογητές και μάρτυρες του ονόματος του Κυρίου. 
 
 
                                                   Απολυτίκιον.

                                                  
                                               

Πηγή:agiosaristeidis
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου